Hapesirat e dallimit gjinor te emigracionit ne Evropen juglindore Studimi Programi  


Djali i Vasos ne nje feste shkollore ne perkujtim te festet kombetare, Volo 1995.

« Ne fillimnuk dinin kush eshte shqiptar dhe kush eshte grek. E mesduan rastesisht kur erdhi nje studente per te bere nje studim dhe u tha: Kush eshte shqiptar te dale ketej dhe kush eshte grek andej. Dhe djali nuk shkoi nga shqiptaret Dhimitri. Mesuesja e dinte dhe tha; Po ti Bangjeli pse nuk shkon me ? Une nuk jam shqiptar, jam grek, u pergjigjVangjeli se une kam lindur ketu. Kete e kish mesuar qe kur ish me I vogel, se ishte grek se kish lindur ketu. Dhe e tha ate. Me pas mesuesja e mori dhe I tha, Jo, je shqiptar, duhet te shkosh ne grupin tjeter. »

Anjeza (42, Shqiperia )

« E, une shkova ne fillore. Dhe dakort. Me shikonin disi me sy ndryshe grekrit fjala vjen. E ne regull, eshte shqiptar thoshin, te ndryshme. Ne regull une nuk dija greqisht I shikoja, cfare thone ata, me perqeshin! Por ne regull, tani vecse nuk mund te me bejne dicka te tille Tani ne regull me thone hajde per kafe jemi shume shoke tani. Tani jam mesuar me ta dhe ata jane mesuar me mua, thua se jam si te them ne vendin tim keshtu. Atje. Nga sa kam kuptuar jam mesuar tashme ketu, te shkoj ne Shqiperi me duket thua jam une I huaj per ta, normalisht. Thua se jam une I huaj atje. Keshtu me duket. Sepse jam ketu ketu tani. Kam gjysmen e viteve, jam 17! Kam si te thuash gjysmen e viteve te jetes sime qe kam kaluar atje. Akoma me teper do te kaloj ketu, keshtu eshte, ma merr mendja. »

Jorgos (18, Shqiperia )

"I huaji" ne klase

Reflektimi i Tjetrit Te qenurit Europian Dallimet gjinore te udhetimeve Besimi fetar dhe identiteti Besimi Kthim ne Figura e udheheqesit Festat kombetare Biografia Mitet dhe heronjte Ndjenja e nostalgjise per komunizmin