Hapesirat e dallimit gjinor te emigracionit ne Evropen juglindore Studimi Programi  

Te dhena per metodat dhe per mjetet qe u perdoren gjate studimit

Te dhena mbi informatoret

Anjeza

Anjeza ësluteë nga Shqiperia . Ka lindur më 1964 në 'Permet'. Erdhi për herë te parë në Greqi më 1993. Në kohlën e intervistës punon 'Ndihmese shtepiake'.

Ditae intervistës: 24/07/2005

Intervistruesja: Lambrini Styliou

Përmbledhja tematike: Kultura historike

Përmbledhje:

Intervista u zhvillua ne shtepine e Anjezes. Babai I saj ishte mesues, kurse nena punetore. Studjoi per Filologji, dega Gjuhe– Letersi ne Universitetin e Tiranes dhe ka punuar si mesuese e gjuhe– letersise ne Tepelene. Ne Greqi ka ardhur me 1993 me vize turistike dhe me 1998 u be e ligjshme ajo dhe familja e saj. Ka dy femije, vajza e saj ka lindur ne Shqiperi dhe djali ne Greqi. Punon si ndihmese shtepiake dhe duke u kujdesur per moshen e trete. Gjate intervistes se saj pershkruan me nostalgji vitet shkollore, dhe vecanerisht festat ne kohen e komunizmit sidomos diten e mesuesit. Refen histori te prinderve te saj para se te martoheshin si dhe njohja e saj me burrin. Flet per te kaluaren komuniste dhe permend dhe mardheniet mes dy gjinive, influenca e opinionit shoqeror sidomos tek femrat si dhe mungesa e edukates seksuale ne arsim. Sjell fakte mbi ndryshimin midis Grekeve dhe Shqiptareve persa I perket emancipimit dhe menyres se argetimit. Permend incidente te racizmit, te cilat I hasi vete ajo si dhe pjestaret e familjes se saj. Flet per ceshtjen e besimit fetar ne periudhen komuniste dhe per pagezimin e saj dhe te femijeve te saj ne Greqi.

Fragmente:
Më tepëi intervista: