Έμφυλες διαστάσεις της μετανάστευσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη Η έρευνα Το πρόγραμμα  

Φωτογραφία
Ο Φλορίν με τα ζωγραφικά έργα του, Βόλος 2003.

« Ναι. Ναι! Ναι. Πάντα. Πάντα έκανα παράλληλες δουλειές. Και σήμερα. Πάντα, αυτό, για αυτό το σκοπό ήρθαμε και όπως σας είπα δεν έχω πολύ χρόνο γιατί η ζωή είναι μικρή και πρέπει να, να δουλέψουμε, να φτιάξουμε κάτι. Δεν μπορούμε έτσι να, να περιμένουμε ένα μισθό εκεί και τέρμα. Δεν είμαστε για τέτοια. Έχουμε πολλές υποχρεώσεις.[…] Και δεν έχω χρόνο για παρέες κιόλας, δεν έχω χρόνο. Γυρνάμε από δουλειά νύχτα, 8.30-9.00 ώρα, κάνεις ένα μπάνιο, πέφτεις στο κρεβάτι. Τηλεόραση, καμιά εφημερίδα, αυτό. Που να πας; Το πρωί 6 ή ώρα πάλι, σηκώνεσαι. »

Βασίλιβ (44, Βουλγαρία )

« Ναι, έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Τώρα έχουμε άλλα ενδιαφέροντα, δεν ήμαστε ακριβώς μόνο δουλειά- σπίτι, δουλειά- σπίτι. Κυνηγάμε τα όνειρά μας για να τα κάνουμε πραγματικότητα. Ίσως αυτά που δεν μπορούσαμε εκεί προσπαθούμε να τα, πραγματοποιηθούμε εδώ. Βέβαια είναι πάρα πολύ δύσκολο, αλλά και κυνηγώντας είναι μεγάλη χαρά. Αλλάζει φέρνει κάτι καινούριο στη ζωή. »

Ανιέζα (42, Αλβανία )

Προσωπικός χρόνος

Η απώλεια του επαγγέλματος Οι τεμπέληδες Η δεύτερη γενιά Η γυναίκα στη δουλειά Η περηφάνια του μάστορα Οικιακή εργασία Νομιμότητα Η ανάμνηση της συντροφικότητας Το χρήμα και τα πράγματα Προσωπικός χρόνος Εργατικότητα Αφήνοντας την πατρίδα Τα αφεντικά Κατανάλωση Η εργασία επί κομμουνισμού