Έμφυλες διαστάσεις της μετανάστευσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη Η έρευνα Το πρόγραμμα  

Φωτογραφία
Ο Φλορίν σε αγροτική εργασία με συμφοιτητές του, Ελμπασάν 1990.

« Ήτανε η αγάπη ανάμεσα στην ομάδα. Ο κόσμος, το απλό κόσμο ήτανε πολύ πιο αγαπημένο απ’ ότι είναι τώρα. Δηλαδή αν είχες κανένα πρόβλημα σηκωνόταν όλοι να σε βοηθήσουν. Και στη δουλειά και έξω απ’ τη δουλειά. Ενώ σιγά σιγά, μετά το κομμουνισμό, όταν είχε αρχίσει η ιδιοκτησία, έχει μεγαλώσει το εγωισμό στο απλό κόσμο. »

Βασίλιβ (44, Βουλγαρία )

« Ο Χότζας δε σ’ άφηνε χωρίς δουλειά. Άμα δε δούλευες αυτός θα σε πήγαινε φυλακή. Ήταν το πρώτο. Ήταν καλό, για μένα, αυτό γιατί εντάξει. Αλλά, ε, πώς να στο πω; Καλύτερα. Δουλεύανε όλοι, είχανε όλοι το μισθό τους, δεν παίρνανε και τόσα πολλά, αλλά ζούσανε κανονικά. Αλλά τώρα όμως ... που είναι έτσι είναι λίγο δύσκολα. Γιατί κερδίζει ο πιο καλύτερος, ο πιο πρώτος που τρέχει. Έτσι πάει αυτό. »

Μπεσί (29, Αλβανία )

Η ανάμνηση της συντροφικότητας

Η απώλεια του επαγγέλματος Οι τεμπέληδες Η δεύτερη γενιά Η γυναίκα στη δουλειά Η περηφάνια του μάστορα Οικιακή εργασία Νομιμότητα Η ανάμνηση της συντροφικότητας Το χρήμα και τα πράγματα Προσωπικός χρόνος Εργατικότητα Αφήνοντας την πατρίδα Τα αφεντικά Κατανάλωση Η εργασία επί κομμουνισμού