Έμφυλες διαστάσεις της μετανάστευσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη Η έρευνα Το πρόγραμμα  

Φωτογραφία
H Βάσω με την οικογένειά της σε καλοκαιρινές διακοπές, Θάσος 2005.

« Βγαίνουνε. Βγαίνουν πιο πολύ οι Έλληνες. Οι Αλβανοί κοιτάζουν να μάσουν εκείνο το χρήμα που παίρνουνε. Να κάνουν οικονομία. Δεν ήρθαν εδώ για να γλεντήσουνε, ήρθανε να ζήσουνε. Δεν έχουν πουθενά να πάρουν άλλα, εκείνο το μισθό τον κανονίζουνε. Δεν πάνε στα μπουζούκια στα…πιοτοπουλεία. Γι’ αυτό οι Αλβανοί είναι λίγο μαζομένοι. Δεν το ξοδεύουν το χρήμα έτσι. Σπάταλοι, δεν είναι σπάταλοι. Οι Έλληνες το σπαταλούν πολύ. »

Ευγενία (82, Αλβανία )

« Όχι, μπορεί να ‘χω βάλει κάποιο στόχο, για να τα κρατήσω αυτά τα 30 [ευρώ] εδώ. Παράδειγμα θέλω να κάνω πάρα πολλά μ’ αυτά τα λεφτά, ‘ντάξει. Ό,τι μ’ αρέσει ας πούμε. Θέλω να πάω, να τα μαζεύω ξέρω ‘γω παράδειγμα και να πάω μια βδομάδα διακοπές Σκιάθος! Αλλά να μαζεύω λεφτά θέλω, ‘ντάξει. Θέλω. Αλλά δεν, δεν μ’ αφορά εμένα, αφορά τους γονείς μου! Γιατί εγώ από τέτοια ηλικία, σκέφτομαι για τον εαυτό μου τι θα κάνω, αλλά…για τα χρήματα σκέφτετ, σκέφτονται οι γονείς μου τι κάνουν και τι…Εγώ παίρνω αυτό το πόσο, πόσο παίρνω την εβδομάδα και λέω αυτά, τ’ άλλα ας τα κάνουν’ ό,τι θέλουν. Που δίνω. Αλλά ξέρουν οι γονείς μου τι κάνουν. »

Γιώργος (18, Αλβανία )

Κατανάλωση

Η απώλεια του επαγγέλματος Οι τεμπέληδες Η δεύτερη γενιά Η γυναίκα στη δουλειά Η περηφάνια του μάστορα Οικιακή εργασία Νομιμότητα Η ανάμνηση της συντροφικότητας Το χρήμα και τα πράγματα Προσωπικός χρόνος Εργατικότητα Αφήνοντας την πατρίδα Τα αφεντικά Κατανάλωση Η εργασία επί κομμουνισμού