Έμφυλες διαστάσεις της μετανάστευσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη Η έρευνα Το πρόγραμμα  

Φωτογραφία
Άγαλμα του Σκεντέρμπεη στη κεντρική πλατεία των Τιράνων, 2005.

« Μετά πόλεμος με την Τουρκία, δηλαδή που ήρθε η Τουρκία και έμεινε πεντακόσια χρόνια. Τον τέτοιο που ήταν ήρωας τότε της Αλβανίας, Σκέντερ Μπέη, αν το έχεις ακουστεί. Που πολέμησε ναι 25 χρόνια τότε και δεν πέρασε η Τουρκία στην Ευρώπη για να την κάνει άνω κάτω, γλίτωσαν από μας και δεν το λένε αυτό όμως. Στον κόσμο. Τώρα το λένε. Μόνο η Αυστρία, η Ιταλία, δε θυμάμαι πολύ. Χάρη από τους Αλβανούς λένε αυτοί, τον πολιτισμό που έχουμε εμείς τώρα, είναι από τους Αλβανούς, ότι αυτοί κρατούσαν τον Τούρκο. Και τώρα ήδη λένε κάναν ταινία γι’ αυτό το πράγμα. »

Τζοζεφίνα (49, Αλβανία )

« Στη Kruja, δεν έχει πάει εσύ, εκεί είναι αυτό που λέμε εμείς Σκεντερμπέη. Το άγαλμα, αυτός έχει πολύ σπα, πολεμήσει πάρα πολύ για την Αλβανία. Με τη Τουρκία. Γιατί αυτός ήλεγε Γκέργκι. Γιώργο. Και του ήλεγαν Γκέργκι. Και πότε το πήρε ο Τούρκος να το κάνει Τούρκος, και το άλλαξε το όνομα. Ήταν Γκέργκι. Gjergj Kastrioti. Και το έβαλε Σκεντερμπέ. Και αυτό ήταν μεγάλο άνθρωπος. Δεν ήθελε να γίνει Τούρκος και έφυγε και ήρθε στην Αλβανία και πολύ πολεμούσε μέχρι το έδιωξε το Τούρκο από την Αλβανία. Και τα έχει η ιστορία της Αλβανίας. Και όλα τι έκανε και τι, τι δεν έκανε ο Σκέντερμπέης. Και λέω, αυτά, τέτοια βιβλία είχαμε. Να ξέρουμε τι γίνκε και τι γίνκε και τέτοια. Αλλά για εδώ μας ήλεγε η μαμά μου και ο μπαμπάς μου που τα ξέρουμε εμείς. Πού να τα ξέρουμε τι είχε γένει στην Ελλάδα και τι και; Έτσι δεν είναι; »

Στεφανία (77, Αλβανία )

Μύθοι και ήρωες

Αντικατοπτρισμοί του Άλλου Ευρωπαϊκότητα Έμφυλα ταξίδια Θρησκεία και ταυτότητα Η πίστη «Βορειοηπειρώτες» Ο «ξένος» στην τάξη Η επίκληση της «παράδοσης» «Η Δύση» Η «νέα γυναίκα» του κομμουνισμού Αρχηγοί «πατέρες» Εθνικές γιορτές Το βιογραφικό Μύθοι και ήρωες Νοσταλγία για τον κομμουνισμό