Έμφυλες διαστάσεις της μετανάστευσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη Η έρευνα Το πρόγραμμα  

Φωτογραφία
H Βάσω έξω από το Χίλτον, Αθήνα 2004.

« Κοίτα να δεις. Όπως βλέπουμε τώρα τηλεόραση, τέτοιο, όπως μιλάνε, εμείς είμαστε Ευρωπαίοι. Όχι τώρα που άνοιξαν τα σύνορα, αλλά η κουλτούρα, η, αυτό είναι Ευρωπαίοι. Πρέπει. Όχι, γιατί είμαστε εμείς αλλά…έτσι. Αυτό το κακό που μας κάνει, μας κάνει αυτός ο Χότζας που μας…δέσει μέσα στο τέτοιο. Αλλά εμείς έχουμε κουλτούρα. »

Ιλλίρ (48, Αλβανία )

« Ε, κοίταξε τώρα αφού…την ώρα που ήρθαμε εδώ είπαμε να διασκεδάσουμε και ‘μεις, όπως διασκεδάζουν και οι Έλληνες (γέλιο) και να γινόμαστε και ‘μεις, πάμε προς την Ευρώπη.[…] Ε, γιατί, εκεί που ήμασταν και ‘μεις τώρα στην Αλβανία δεν είχαμε και τέτοιο που βγαίναμε και κάναμε, δεν είχε μαγαζιά και τέτοια και δεν βγαίναμε γιατί δεν είχαμε και χρήματα που λέει ο λόγος. Αυτά. Τώρα ήρθαμε εδώ να κάνουμε όπως κάνουν οι Έλληνες. »

Μιχάλης (24, Αλβανία )

Ευρωπαϊκότητα

Αντικατοπτρισμοί του Άλλου Ευρωπαϊκότητα Έμφυλα ταξίδια Θρησκεία και ταυτότητα Η πίστη «Βορειοηπειρώτες» Ο «ξένος» στην τάξη Η επίκληση της «παράδοσης» «Η Δύση» Η «νέα γυναίκα» του κομμουνισμού Αρχηγοί «πατέρες» Εθνικές γιορτές Το βιογραφικό Μύθοι και ήρωες Νοσταλγία για τον κομμουνισμό