Έμφυλες διαστάσεις της μετανάστευσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη Η έρευνα Το πρόγραμμα  

Φωτογραφία
Ο Άρης διασκεδάζοντας, Βόλος ημερομηνία.

« Κοίταξε να δεις, δεν είναι μπορεί και σωστό αλλά εμείς είμαστε ξένοι, πρέπει κάθε ένας να το ξέρει αυτό, να είσαι σε ξένος τόπος. Αλλά, να πάει έξω νύχτα, βράδια, με φίλους, με…δεν ξέρεις τι θα γίνει.[…] Φοβάσαι, ναι. Θυμάμαι μια φορά, μ’ είπε, «Μαμά,» ήρθα εδώ στο Βόλο, ήταν με μία φιλενάδα Αλβανίδα και αυτή, «Να πάμε να πιούμε καφέ στο παραλία με τη δασκάλα.» «Εντάξει, να πας,» θυμάμαι της έδωσα ένα χιλιάρικο για καφέ. «Εντάξει, να πας,» αλλά να με πεις η μαμά σου δε με δώσει λεφτά επειδή, ξέρω ‘γω, δεν δουλεύω εγώ, ποιος θα παίρνει αυτή. «Εγώ σου δίνω λεφτά αλλά να ξέρεις εμείς είμαστε ξένοι. Εκεί στην παραλία θα έχεις κόσμο και κοσμάκη, σόι-σόι, εγώ δεν σε φοβάμαι εσένα, αλλά φοβάμαι για τα στόματα που θα λένε, έτσι κι έτσι, θα σε βλέπουνε εκεί κάτω.» […] Δεν ξέρει ο άλλος εσύ θα πας με το φιλενάδα σου, με τη δασκάλα σου, αυτός θα λέει χίλια επί χίλια παραπάνω, ξέρω ‘γω. »

Τζίνα (46, Αλβανία )

« Αλλά…μ’ έπαιρνε, πλέον άρχισα να καταλάβω τι σημαίνει νυχτερινή ζωή της Ελλάδας. Μ’ άρεσε πάρα πολύ. Ήτανε, δηλαδή όλη τη βδομάδα ονειρευόμουνα αυτό το πράμα και κάπως πέρναγα τη στενοχώρια. Ε, πλέον είχα μάθει πολύ τη γλώσσα, έβγαινα αρκετά. Αρχίζαν’ τα πρώτα, συνεχώς που έβγαινα συνεχώς, κάθε βράδυ…το καλοκαίρι. Είχα και την άδεια, έβγαινα συνεχώς, άρχισα πλέον…ξενύχτια, πήγαινα γύρω στις τρεις η ώρα στα Σπάτα. Μέναμε, πήγαμε, βρήκαμε, μέναμε στα Σπάτα. Η παρέα μου ήτανε η ίδια, κατέβαινα κάθε μέρα να τους βλέπω. Στις τρεις-τέσσερις, η μάνα μου φώναζε: «Πού είσαι; Γιατί κάνεις έτσι;» Αυτό μ’ άρεσε πάρα πολύ, αυτό μου ‘βγαζε τη στεναχώρια, μου ‘βγαζε τη κούραση, μου ‘βγαζε όλα απ’ το μυαλό. Έβγαινα απ’ αυτό, πίναμε ένα καφέ ή πηγαίναμε για διασκέδαση, πειράζαμε και δύο- τρεις κοπέλες στο δρόμο, είχαμε και δύο-τρία κορίτσια. Αυτό πλέον άρχισε να ξελαφρύνει πάρα πολύ τη ζωή μου σε θέμα δουλειές και σε θέμα…ρατσισμού που είχαμε. »

Τάκης (26, Αλβανία )

Η νυχτερινή έξοδος των νέων

Κουλτούρα Η νυχτερινή έξοδος των νέων Διασκέδαση και ταυτότητα Εμβάσματα Τηλεοπτικοί κόσμοι Το μιντιακό σύνορο Επιστροφή Νοσταλγία Και οι δύο σημαίες Η θεία από... την Ελλάδα Στείλε μια φωτογραφία! Μαζί στην τηλεφωνική γραμμή Κάνοντας το τραπέζι Παπούτσι από τον τόπο σου… Παίρνοντας ελληνικό όνομα Ποια ομάδα είσαι; Κρατώντας τις παραδόσεις Υιοθετώντας νέες παραδόσεις