Έμφυλες διαστάσεις της μετανάστευσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη Η έρευνα Το πρόγραμμα  

Φωτογραφία
Ο Άρης στη βάφτιση του, Βόλος ημερομηνία.

« Α, δεν με πείραξε καθόλου, γιατί τα παιδιά εδώ δεν είχαν συνηθίσει ακόμα τ’ όνομά μου, ένα χρόνο που…όλοι όσοι με ρωτούσαν πως σε λένε και απαντούσα Γερίνα και άρχισε μετά όλη η ιστορία και πως σε λένε έτσι και γιατί και από πού είσαι και το ένα και τα άλλο, ενώ, όταν άρχισαν να με λένε Ανθή που βαφτίστηκα, ε, ξεχάστηκε αυτό, η κατάσταση αυτή να με ρωτήσουν. »

Ανθή (21, Αλβανία )

« Άλλη ιστορία! Άστο. Μεγάλη ιστορία! Αυτοί, πήγαινα στην δουλειά όπως σου είπα και έλεγα το όνομα μου. Το Λυρρί! Το Λυρρί, το όνομα μου είναι αρχαίο αλβανικό, ήτανε ο βασιλιάς του Ιλλύρ! Αν έχεις ακούσει. Και…είναι αρχαίο, είναι αλβανικό όνομα. Πολύ ωραίο όνομα! Τους έλεγα το όνομα μου, Λυρρίμ. Δεν μπορούν να το πει κανένας με τίποτα! Με τίποτα! Κανένας. Βρε τους έλεγα, δεν με λένε έτσι. Λυρρίμ! Όχι, Σωτήρη! Αποστόλη ο ένας. Ρε του λέω, άσε το Σωτήρ’, άσε Αποστόλ’. Όπως ήμασταν μια φορά το απόγευμα ο θείος μου, τα ξαδέλφια μου, «ρε πως να τον βγάλουμε τον τέτοιον;» «Άντε, Δημήτρη!» Δημήτρη, όλος ο κόσμος εδώ μ’ αυτό το όνομα με ήξερε εμένα. Δημήτρη, Δημήτρη, Δημήτρη. Έτσι έγινε σε όλους μας! Γιατί δεν έχουμε, πολλοί λίγοι έχουν τα ονόματα του, δηλαδή χριστιανοί, ε, τέτοια, ελληνικά. […]Και στο σπίτι όλοι τώρα Δημήτρη. Τώρα πια δε…άμα μου λες Δημήτρη, θα σου απαντήσω, άμα μου λες Λυρρί δεν σου απαντάω. Τόση… »

Δημήτρης (31, Αλβανία )

Παίρνοντας ελληνικό όνομα

Κουλτούρα Η νυχτερινή έξοδος των νέων Διασκέδαση και ταυτότητα Εμβάσματα Τηλεοπτικοί κόσμοι Το μιντιακό σύνορο Επιστροφή Νοσταλγία Και οι δύο σημαίες Η θεία από... την Ελλάδα Στείλε μια φωτογραφία! Μαζί στην τηλεφωνική γραμμή Κάνοντας το τραπέζι Παπούτσι από τον τόπο σου… Παίρνοντας ελληνικό όνομα Ποια ομάδα είσαι; Κρατώντας τις παραδόσεις Υιοθετώντας νέες παραδόσεις