Έμφυλες διαστάσεις της μετανάστευσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη Η έρευνα Το πρόγραμμα  

Φωτογραφία
Αγγελίες αναζήτησης συντρόφου σε αλβανική εφημερίδα.

« Άμα τύχει (θα παντρευτώ Ελληνίδα), δεν ξέρω εγώ, δεν…ό,τι, ό,τι είναι να γίνει αυτός γίνει, δεν με, δεν έχω πρόβλημα. Δεν κολλάω πουθενά. Αρκεί να περνάω καλά αυτός. Αυτό. […] Ντάξει. Μου ‘χουν πει (οι γονείς μου) ότι…θα μου άρεσε αγόρι μου ξέρω ‘γω τι παίρνεις, να πάρεις μια Αλβανίδα, να ‘μαστε καλά αυτό ας πούμε, ‘ντάξει. Ντάξει, πιο πολύ, ‘ντάξει, έχουν κολλήσει δηλαδή να πάρω Αλβανίδα ντε και καλά.[…] Για ποιο λόγο; Ντάξει…γιατί αυτό θα ‘θελαν ξέρω ‘γω. Κι ας έτυχε και στην Ελλάδα αυτό θα έτυχε ξέρω ‘γω, θα ‘θελαν ξέρω ‘γω να παντρευτώ με Αλβανίδα. Να συνεννοούνται μες το σπίτ’, να είναι καλύτερα ξέρω ‘γω. Κατάλαβες; […]Ναι, ενώ οι Ελληνίδες δε, ‘ντάξει. Έτσι, πάνε αυτήν την σκεπτική ξέρω ‘γω οι γονείς μου. […] Ότι είναι πολύ στο λουξ ξέρω ‘γω. Πολύ στο λουξ, ρε παιδί μου, τα θέλουν όλα τέλεια, λεφτά ξέρω ‘γω, ακριβά ρούχα. Συνέχεια έξω, καφέδες κι αυτά. Ενώ οι Αλβανίδες είναι λίγο πιο νοικοκυρές, έτσι πιστεύουν! Μπορεί να ‘ναι κι έτσι τα πράγματα. Αλλά μετά από 2, 3, 4, 5 χρόνια μπορεί να αλλάξουν και να γίνουν αυτός οι Αλβανίδες έτσι, αυτός είναι και δω, να εξελιχθούν, ρε παιδί μου, ‘ντάξει. »

Τόλης (21, Αλβανία )

« Εγώ…ναι γενικά θα ήθελα να είναι απ’ τη Βουλγαρία επειδή κάποια στιγμή θα γυρίσω στη Βουλγαρία, ξέρω ότι κάποια στιγμή και όσο και χρόνο να είναι, και σαράντα να είναι θα γυρίσω κάποια στιγμή βεβαίως στη Βουλγαρία, και θέλω για να είναι και κείνος απ’ τη Βουλγαρία. Να μην είναι έτσι εγώ να είμαι στην Ελλάδα, ήδη αυτός εγώ θα είμαι στη Βουλγαρία και αυτός να είναι στην Ελλάδα. Δηλαδή και ό,τι και να κάνουμε να είμαστε μαζί. Να ξέρουμε ότι ήρθαμε απ’ τη Βουλγαρία να δουλέψουμε εδώ και να φύγουμε στη Βουλγαρία που θα μείνουμε για πάντα εκεί. Ναι, εγώ θα ήθέλα να είναι έτσι…Επειδή το θέλω για να φύγω απ’ την Ελλάδα κάποια στιγμή για να πάω στη Βουλγαρία. »

Έλλη (19, Βουλγαρία )

Παπούτσι από τον τόπο σου…

Κουλτούρα Η νυχτερινή έξοδος των νέων Διασκέδαση και ταυτότητα Εμβάσματα Τηλεοπτικοί κόσμοι Το μιντιακό σύνορο Επιστροφή Νοσταλγία Και οι δύο σημαίες Η θεία από... την Ελλάδα Στείλε μια φωτογραφία! Μαζί στην τηλεφωνική γραμμή Κάνοντας το τραπέζι Παπούτσι από τον τόπο σου… Παίρνοντας ελληνικό όνομα Ποια ομάδα είσαι; Κρατώντας τις παραδόσεις Υιοθετώντας νέες παραδόσεις