Hapesirat e dallimit gjinor te emigracionit ne Evropen juglindore Studimi Programi  

Te dhena per metodat dhe per mjetet qe u perdoren gjate studimit

Te dhena mbi informatoret

Sokratis

Sokratis ësluteë nga Shqiperia . Ka lindur më 1977 në 'Hasi'. Erdhi për herë te parë në Greqi më 1993. Në kohlën e intervistës punon 'Ipapune'.

Ditae intervistës: 28/05/2006

Intervistruesja: Alexandra Siotou

Përmbledhja tematike: Puna

Përmbledhje:

Babai I Sokratit ishte blektor dhe familja e tij ishte e pasur. Kur erdhi ne fuqi qeveria eHoxhes pasuria e familjes u shpronesua nga shteti. Megjithkete pa vdekur I jati ata nuk kishin ndonje problem ekonomik. Kur I vdiq babai Sokrati duhet te punonte. Ne moshen 13 vjece ai vendosi te shkoje ne Kosove qe ishte jo shume larg nga fshati i tij, dhe ku ai kishte disa te aferm. Ai e kaloi kufirin por u kap nga policia dhe u kthye. Me vone, ne moshen 16 vjec ai u largua per ne Greqi. Ai e kaloi kufirin me kembe dhe hasi veshtiresi gjate rruges dhe u kthye ne Shqiperi. Me vone ai erdhi perseri ne Greqi dhe u vendos ne Larisa, ku per pese muaj resht ai punoi ne bujqesi. Ai I vuri leket ne te ashtuquajturat skemat piramidale dhe I humbi ato. Me pas erdhi ne Volo, ku ndenji deri me 2000. Ne Volo ai punoi per nje kohe te gjate ne nje fonderi. Me vone ai vendosi te shkoje ne Angli tek disa shoke te tij. Ne Angli ai ne fillim punoi ne ndertim dhe me vone ai punoi roje ne nje sinagoge. Ai permend faktin se kushtet e punes ne Angli ishin me te mira se sa ketu ne Greqi. Per tre vjetet e fundit ai eshte duke jetuar ne Greqi: ai ka nje vize sidokument qendrimi. Ai tani afer eshte martuar. Ai e takoi gruan e tij ne Shqiperi, ku ajo akoma eshte. Ai mendon se shume gjera ne Shqiperi kane ndryshuar, dhe ekonomia ka ecur perpara. Ai e mendon nje dite kthimin ne Shqiperi dhe te hape nje pune private te tij.

Fragmente:
Më tepëi intervista: