Hapesirat e dallimit gjinor te emigracionit ne Evropen juglindore Studimi Programi  

Te dhena per metodat dhe per mjetet qe u perdoren gjate studimit

Te dhena mbi informatoret

Xhosefina

Xhosefina ësluteë nga Shqiperia . Ka lindur më 1957 në 'Tirana'. Erdhi për herë te parë në Greqi më 1991. Në kohlën e intervistës punon 'Ndihmese shtepiake'.

Ditae intervistës: 18/01/2006

Intervistruesi: Raymond Alvanos

Përmbledhja tematike: Kultura historike

Përmbledhje:

Xhosefina ka lindur ne Tirane. Babai i saj ishte nje shites kurse e jema punonte ne shitjen e biletave te autobusit. Ajo ka shtate velleser dhe prindrit e saj jane nga shqiperia e jugut. Te ben pershtuypje interesimi i saj per kulturen dhe gjuhen greke. Ajo deshironte te studionte muzike por nuk ariti te hynte ne Universitetin grek. Per dhjete vjete ajo punoi ne nje zyre ndertimi. Me 1988 ajo u martua dhe qendroi me familjen e burrit te saj. Kur lindi djali i saj ajo dhe burri i saj vendosen te emigrojne per nje jete me te mire per vete dhe per femijet e tyre. Ata nxorren nje vise dhe erdhen. Vellai i Xhosefines ishte ne Volo dhe keshtu ai i ndihmoi ata gjate periudhes se pare te qendrimit ne vendin e ri. Ajo filloi te punonte si ndihmese shtepiake. Vajza e saj lindi ne Greqi dhe u pagezua ortodokse. Megjithese ajo vete eshte pagezuar ortodokse ajo ska asnje lidhje me fene. Ajo ndjehet e lidhur me Greqine dhe nuk ka ne plan te kthehet ne Shqipei. Ajo thekson se femijet e saj nuk ndjehen shqiptare dhe nuk mund te banoje ne Shqiperi. Ne interviste ajo flet reth trajtimit racist te gjitoneve te saj. Kane shtepine e tyre dhe ne te njejten kohe japin me qira nje shtepi tek nje greke. Ka shoqeri me pjestaret e familjes se saj. Ajo informohet reth ngjarjeve ne Shqiperi me satelit dhe cdo vere shkon ne Shqiperi.

Fragmente:
Më tepëi intervista: