Hapesirat e dallimit gjinor te emigracionit ne Evropen juglindore Studimi Programi  

Te dhena per metodat dhe per mjetet qe u perdoren gjate studimit

Te dhena mbi informatoret

Pol

Pol ësluteë nga Shqiperia . Ka lindur më 1957 në 'Bushat (Shkoder)'. Erdhi për herë te parë në Greqi më 1997. Në kohlën e intervistës punon 'Ndertim'.

Ditae intervistës: 12/01/2006

Intervistruesi: Raymond Alvanos

Përmbledhja tematike: Kultura historike

Përmbledhje:

Paulini ka lindur ne fshatin Bushat afer Shkodres. Te paret e tij kane ardhur nga Mali I Zi para 400 jetesh dhe krijuan fshatin e tij. Ai u rrit ne nje familje te madhe patriarkale me 60 veta. Regjimi komunist u mori pronat dhe pasurine, familja e tij u shperbe si dhe u mbyllen kishat. Me 1982 ai u martua me mbleseri dhe sot kane tre femile. Ka nje vajze qe eshte e martuar ne Itali dhe dy djem16 dhe 19 vjece te cilet jetojne ketu. Ai pershkruan ne hollesi jeten ne periudhen komuniste, sistemin arsimor si dhe punen qe ai bente ne ate kohe. Ai shpjegon se si ne sistemin nacionalist te Shqiperise ashpersohej acarimi mes kishes katolike dhe asaj muslimane. Ai flet me hollesi reth situates polikike nen regjimin Hoxha. Ai e konsideron Kanunin si nje mekanizem kryesor per te krijuar konfliktin mes Shqiperise se Jugut. Ne Shqiperine e Jugut shpjegon ai kanuni nuk zbatohej. Ai pershkruan kaosin ne Shqiperine e veriut pas vdekjes se Enverit si dhe kushtet e veshtira ne te cilat populli duhej te jetonte. Ai erdhi ne Greqi per here te pare me 1992 me qellim qe te kishte me teper liri dhe per nje jete me te mire. Ai ndryshoi shume pune dhe eshte ndjekur dy here ne kufi. Qe nga Marsi I 1997 ai po banon me familjen e tij ne Greqi dhe punon ne ndertim. Ai enderon te mbledhe leke, te ndertoje nje shtepi ne fshatin e tij dhe te kthehet ne vendin e tij.

Më tepëi intervista: