Hapesirat e dallimit gjinor te emigracionit ne Evropen juglindore Studimi Programi  

Te dhena per metodat dhe per mjetet qe u perdoren gjate studimit

Te dhena mbi informatoret

Evgjenia

Evgjenia ësluteë nga Shqiperia . Ka lindur më 1924 në 'Eleftherohori'. Erdhi për herë te parë në Greqi më 1994. Në kohlën e intervistës punon 'E papune'.

Ditae intervistës: 13/01/2006

Intervistruesi: Raymond Alvanos

Përmbledhja tematike: Kultura historike

Përmbledhje:

Ne Shqiperi babai I Evgjenise ishte nje robaqepes kurse e jema punonte ne bujqesi. Ajo eshte me origjine greke. Gjyshi I saj ishte grek dhe Evgjenia ndoqi shkollen greke ne Shqiperi. Ajo gjithashtu ka kusherinjte e saj ne nje fshat afer Volosit dhe kjo ishte arsyeja pse ajo dhe familja e saj u vendosen ne Volo. Gjate luftes me 1942 familja e saj ka strehuar ushtaret greke ne shtepine e saj. Ajo pershkruan acarimin mes fshatrave greke dhe shqiptare ne ate kohe. Me 1942 ajo u martua me mbleseri me nje bashkefshatarin e saj. Me pas ajo shkoi ne Tirane bashke me bashkshortin e saj dhe kane tete femije. Burri i saj punonte si shites embelsirash me karroce ne ruge, kurse ajo priste biletat ne autobus. Gjate luftes ata ishin me partizanet dhe e pelqenin Hoxhen dhe qeverine e tij por me vone ata u zhgenjyen nga regjimi ne fuqi, u ndjene te izoluar dhe te vetmuar. Familja e tyre kishte shume frike sepse flisnin greqisht si dhe ushtronin fene ortodokse. Evgjenia ishte dhe eshte akoma nje besimtare ortodokse dhe besimi fetar per te eshte shume I rendesishem per te. Nepermjet refimit te saj ne mesojme rrethmardhenieve gjinore ne Shqiperine e pas luftes. Ajo thekson kontrollin e ashper qe ka ushtruar ne edukimin e vajzave ne krahasim me ate te djemve te saj. Ajo erdhi ne Greqi me vize te regullt me autobus me qellim per te pare vendin dhe femijet e saj te cilet jetonin ketu. Disa nga femijet e saj jetojne ne Volo, disa ne Shqiperi dhe disa ne Amerike. Tani ajo jeton me nipin e saj icili eshte 25 vjec. Ajo thekson se nuk mund te kthehet ne Shqiperi sepse e ndjen per detyre te qendroje me nipin e saj dhe te kujdeset per te deri sa ai te martohet.

Fragmente:
Më tepëi intervista: