Hapesirat e dallimit gjinor te emigracionit ne Evropen juglindore Studimi Programi  

Te dhena per metodat dhe per mjetet qe u perdoren gjate studimit

Te dhena mbi informatoret

Xhina

Xhina ësluteë nga Shqiperia . Ka lindur më 1960 në 'Shkoder'. Erdhi për herë te parë në Greqi më 1993. Në kohlën e intervistës punon 'Ndihmese shtepiake'.

Ditae intervistës: 13/03/2006

Intervistruesja: Ricky van Boeschoten

Përmbledhja tematike: Puna

Përmbledhje:

Xhina u lind dhe u rit ne Shkoder. Ajo ka tete vellezer. Ajo mbaroi shkollen e mesme por nuk arriti te vashdonte studimet ne universitet per arsye ekonomike. Ne moshen 19 vjece ajo martohet me mbleseri dhe jeton me njerezit e burrit. Ajo pershkruan jeten e saj atje si dhe mardheniet shume te mira me vjeren dhe vjerin. Ne Shqiperi ajo punon ne nje koperative bujqesore. Ajo flet per jeten e perditshme atje si dhe per punen e saj. Ajo flet si dhe per periudhen e Enverit si dhe per mungesen e lirise. Pas renies se qeverise komuniste ata hasen shume probleme ekonomike. Per kete ata moren tre femijet e tyre shkuan ne fillim ne Sarande dhe me pas ne Gjirokaster. Me 1993 ata erdhen ne Greqi dhe u vendosen ne nje fshat afer Volosit. Atje Xhina punonte ne fusha si dhe ne serra. Moren shtepi me qira pagesuan dhe femijet ne menyre qe te regjistroheshin me lehte ne shkolle. Pas 5 jeteve ne Volo, Xhina punon ne nje hotel. Por kur hoteli u mbyll ajo filloi te punonte si ndihmes shtepiake. Dhe tani ajo ben te njejten pune si dhe mban nje te moshuar. Ajo eshte e kenaqur me punen qe ben si dhe ka mardhenie te mira me pronaret. I vetmi shqetesim per te eshte se a do ti beje dot dokumentat e regullta. Ajo me teper behet me grekrit. Ajo visiton Shqiperine cdo Gusht. Ajo enderon te kthehet nje dite ne Shqiperi se bashku me burrin te blejne nje shtepi ne qytet ne menyre qe te jene afer te afermve te tyre.

Fragmente:
Më tepëi intervista: