Hapesirat e dallimit gjinor te emigracionit ne Evropen juglindore Studimi Programi  

Te dhena per metodat dhe per mjetet qe u perdoren gjate studimit

Te dhena mbi informatoret

Gjenco

Gjenco ësluteë nga Bullgaria . Ka lindur më 1943 në 'Plovdiv'. Erdhi për herë te parë në Greqi më 1993. Në kohlën e intervistës punon 'Marmaras'.

Ditae intervistës: 04/03/2006

Intervistruesi: Raymond Alvanos

Përmbledhja tematike: Kultura historike

Përmbledhje:

Genco ka lindur ne Plodvib. Babai I tij ishte nje bukpjekes kurse e jema nje robaqepese. Puna e tij ne Bulgari ishte orendreqes. Por ai nuk ishte I kenaqur me pagesen nga puna e tij keshtu ai u be nje marmaras. Keshtu punon edhe ne Greqi. Ai eshte I ve, I ka vdekur gruaja dhe ka tre djem ne Bullgari. Ai pershkruan faktin se predikuesit e kishes cilesoheshin negativisht ne periudhen komuniste ndersa familja e tij eshte shume e lidhur me fene, vete ai beson shume dhe shkon shpesh ne kishe. Persa I perket mardhenieve gjinore te asaj periudhe ai jep nje barazim midis femres dhe mashkullit ne krahasim me situaten e sotme. Ka nje mendim negativ per periudhen komuniste dhe e quan ate ``diktatori`` dhe jep te dhena interesante ne lidhje me ate periudhe. Pershkruan mardheniet mes muslimanee dhe te krishtereve. Thekson per mos patjen e lirise ne ate periudhe si dhe per perndjekjen qe u behej atyre qe ishin kundra regjimit. Ndryshimi I regjimit solli me teper probleme ne jeten e tij, mbeti pa pune dhe u detyrua te emigronte. Erdhi ne Greqi per here te pare me 1990 me vise turistike. Nuk ndenji shume dhe erdhi perseri me 1993. Ai pershkruan veshtiresite gjate diteve te para te qendrimit, per nostalgjine qe kishte per vendin e tij si dhe per menjanimin dhe vecimin, veshtiresi qe kishte ne komunikim per shkak te gjuhes dhe se si perfundimisht gjeti pune ne zanatin e tij. Permend me hollesi punen, pagesen, mardheniet me pronarin me shoket dhe se si e ka mesuar gjuhen dhe ka mardhenie te mira me grekrit. Shoket e tij jane Bullgare. Shkon shpesh ne Bullgari. Ka mardhenie me nje bullgare e do qe te martohen dhe per dy vjet qe del ne pension te kthehen ne Bullgari.

Më tepëi intervista: