Hapesirat e dallimit gjinor te emigracionit ne Evropen juglindore Studimi Programi  

Te dhena per metodat dhe per mjetet qe u perdoren gjate studimit

Te dhena mbi informatoret

Sofia

Sofia ësluteë nga Shqiperia . Ka lindur më 1968 në 'Zervat (Gjirokaster)'. Erdhi për herë te parë në Greqi më 1991. Në kohlën e intervistës punon 'Ndihmes shtepiake'.

Ditae intervistës: 11/07/2005

Intervistruesja: Alexandra Siotou

Përmbledhja tematike: Kultura historike

Përmbledhje:

Interista u be ne shtepine e pronares se Sofise. Ne Shqiperi prindrit e Sofise ishin punetore ne bujqesi. Ajo ka kater vellezer. Ne interviste Sofia flet reth besimit fetar, mardheniet gjinore ne te kaluaren, per rendesine e virgjerise si dhe reth kontrollit te repte shoqeror kundrejt femres. Ajo i dha nje rendesi te vecante mardhenieve familjare dhe se si ato ndryshuan kur erdhen ne Greqi. Ajo flet per anet pozitive te regjimit komunist, megjithate ajo nuk ishte ne favor te atij regjimi. Ajo u martua me mbleseri kur ishte 19 vjece. Pasi ajo u martua ajo banoi me vjerren dhe me vjerrin deri sa erdhi ne Greqi. Burri i saj erdhi ne fillim ne Greqi. Dy muaj me vone, ai u kthye dhe morri dhe Sofien ne Greqi. Ata ne filim qendruan ne Velestino ku ata punonin ne fusha. Me vone ata u vendosen ne Volo. Tani burri i Sofise punon ne ndertim dhe Sofia si nje ndihmese shtepiake. Ata kane dy femije. Ajo flet reth qendrimeve raciste sidomos karshi vajzes se saj ne shkolle, rreth shokeve te saj dhe se si argetojne. Ajo viziton Shqiperine cdo Gusht per te pare prinderit e saj. Endra e saj eshte te ngreje punen e saj private. Ajo nuk deshiron te kthehet ne Shqiperi megjithese ajo thekson se situata ne Shqiperi eshte permiresuar.

Fragmente:
Më tepëi intervista: