Έμφυλες διαστάσεις της μετανάστευσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη Η έρευνα Το πρόγραμμα  

Το πρόγραμμα

Ερευνητική ομάδα και βιογραφικά στοιχεία

Επιστημονική υπεύθυνος

Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν
[.jpg, 10kB]

Έλαβε πτυχία Φιλολογίας και Ιστορίας από τα Πανεπιστήμια της Μπολώνια (Ιταλία, 1972), Ουτρέχτη (Ολλανδία, 1974) και Ιωαννίνων (1976) και διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ (1987). Εργάστηκε ως μεταφράστρια στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1980-2000). Από το 2000 διδάσκει ως Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Ι.Α.ΚΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ειδικευμένη σε θέματα προφορικής ιστορίας, κοινωνικής μνήμης, εθνοτισμού και, πιο πρόσφατα, ανθρωπολογίας των μετασοσιαλιστικών κοινωνιών και της μετανάστευσης. Δημοσίευσε πολλά βιβλία και άρθρα στα ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά και ισπανικά. Είναι διευθύντρια του εργαστηρίου κοινωνικής ανθρωπολογίας και του αρχείου προφορικών μαρτυριών που στεγάζεται εκεί. Επιστημονική υπεύθυνη ερευνητικού προγράμματος για Φύλο και Μετανάστευση από την Νοτιοανατολική Ευρώπη (2004-2006).


Ερευνητές

Ρίτσα Δέλτσου

Πτυχίο αγγλικής φιλολογίας (ΑΠΘ), μεταπτυχιακές σπουδές στη λαογραφία (ΑΠΘ), στην κοινωνική ανθρωπολογία (Indiana University), Ph.D. στην κοινωνική ανθρωπολογία (Indiana University). Τα ερευνητικά και ακαδημαϊκά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στις πολιτικές του πολιτισμού και του παρελθόντος ιδιαίτερα μέσα στα πλαίσια των εθνικών κρατών και του τουρισμού, στις θεωρητικές και καθημερινές εννοιολογήσεις της «παράδοσης» και της «νεοτερικότητας», στην κατασκευή ομάδων, ταυτοτήτων και τόπων. Τα πρόσφατα ενδιαφέροντά της περιλαμβάνουν την έννοια της ανάπτυξης κυρίως μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ιωάννα Λαλιώτου
[.jpg, 7kB]

Η Ιωάννα Λαλιώτου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969. Σπούδασε ιστορία στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1987-1992) και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Birmingham της Βρετανίας (M.Soc. Sc. in Cultural Studies, 1993) και στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο στη Φλωρεντία (Ph.D. in History and Civilization, 1998). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την ιστορία της μετανάστευσης και της υποκειμενικότητας, ζητήματα σύγχρονης αμερικανικής ιστορίας και διατλαντικών σχέσεων και την ιστορία της κοινωνικής ουτοπικής σκέψης. Το βιβλίο της με τίτλο Transatlantic Subjects. Acts of Migration and Cultures of Transnationalism between Greece and America (Chicago: Chicago University Press, 2004) αφορά την ιστορία της συγκρότησης του μετανάστη ως κοινωνικού υποκειμένου στο πλαίσιο των διατλαντικών πολιτισμικών και πολιτικών σχέσεων και ανταλλαγών κατά το πρώτο μισό του εικοστού αιώνα. Είναι επίσης επιμελήτρια, από κοινού με τις Luisa Passerini, Enrica Capussotti και Dawn Lyon συλλογικού βιβλίου με τίτλο Women Between East and West(London: Berghan Books, forthcoming 2005).

Πηνελόπη Παπαηλία

H Πηνελόπη Παπαηλία γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη των Η.Π.Α. Σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Harvard και κοινωνική ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο του Michigan, από το οποίο έλαβε το Ph.D. της το 2001. Το βιβλίο της Genres of Recollection: Archival Poetics and Modern Greece, που βασίστηκε στην διατριβή της και εξετάζει την παραγωγή της ιστορικής γνώσης ως κοινωνικό φαινόμενο, εκδόθηκε το 2005 (Palgrave Macmillan).
Είναι επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος και διδάσκει μαθήματα σχετικά με την ιστορία και θεωρία της ανθρωπολογίας, την ιστορική ανθρωπολογία και την κοινωνική μνήμη, και τον «τεχνοπολιτισμό». Η τρέχουσα έρευνα της εξετάζει το φαινόμενο του «μιντιακού συμβάντος» (media event) ως αφετηρία για τη διερεύνηση της «θεαματοποίησης» της ιστορίας στα τεχνολογικά μέσα από ιστορική, πολιτισμική και τεχνολογική άποψη. Η μελέτη αυτή θίγει επίσης σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα σχετικά με την παγκοσμιοποίηση, τη μετανάστευση, τα μετα-κομμουνιστικά Βαλκάνια, τη βία, τις νέες τεχνολογίες και το ρατσισμό και το σεξισμό στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία.


Μήτσος Μπιλάλης
[.jpg, 5kB]

Ο Μήτσος Μπιλάλης σπούδασε Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο ‘Sv. Kl. Ohridski’ της Σόφιας. Εργάζεται ως Λέκτορας Θεωρίας και Τεχνολογίας της Ιστορικής Πληροφορίας στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα κινούνται στους χώρους της κοινωνικής ιστορίας της τεχνολογίας, των σπουδών του Διαδικτύου και των σπουδών του οπτικού πολιτισμού.

Έφη Γαζή

Σπουδές νεώτερης ιστορίας στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Essex (Βρετανία). Διδακτορικό δίπλωμα από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ίδρυμα της Φλωρεντίας (1997). Μεταδιδακτορική υπότροφος στο Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Princeton (1998). Διδασκαλία στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Αθηνών και Brown (ΗΠΑ).

Ραϋμόνδος Αλβανός
[.jpg, 6kB]

Ο Ραϋμόνδος Αλβανός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971 και αποφοίτησε από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1994. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στην Αγγλία, στο τμήμα Συγκριτικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Έσσεξ. Το 2005 ανακηρύχθηκε διδάκτορας του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Έχει συμμετάσχει σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στα επιστημονικά περιοδικά Ιστορικά, Ίστωρ, Επιστήμη και Κοινωνία, καθώς και σε συλλογικούς τόμους. Επίσης έχει συνεργαστεί με τις περιοδικές εκδόσεις Ιστορικά (Ελευθεροτυπίας), Πολίτης, Πολεμικός Τύπος και Εμφύλιος Τύπος. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην κοινωνική ιστορία του εικοστού αιώνα και ειδικότερα σε ζητήματα εθνικισμού, μειονοτήτων και πολιτικών συμπεριφορών. Ζει στην Καστοριά και από το 2002 διδάσκει, ως επιστημονικός συνεργάτης, στο τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας του ΑΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας (Καστοριά).


Λαμπρινή Στύλιου
[.jpg, 6kB]

Η Λαμπρινή Στύλιου σπούδασε Κοινωνική Ανθρωπολογία στο τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (1998-2002) και στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ (Master of Arts in Migration and Ethnic Studies, 2004). Από τον Οκτώβριο του 2004 εργάζεται ως ερευνήτρια στο ερευνητικό πρόγραμμα GAME (Gendered Aspects of Migration in Southeastern Europe) που υλοποιήθηκε από το τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Εκπονεί τη διαδακτορική της διατριβή στο Τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας - Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με αντικείμενο τα hip hop συγκροτήματα νεαρών Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα.Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε ζητήματα γυναικείας μετανάστευσης και οικιακής εργασίας, δεύτερης γενιάς και κατασκευής ταυτοτήτων, διεθνικότητας και νεανικής κουλτούρας.

Αλεξάνδρα Σιώτου

Η Αλεξάνδρα Σιώτου σπούδασε Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας - Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο( Μ.Δ.Ε. στην Πολιτιστική Πολιτική, Διοίκηση και Επικοινωνία). Εκπονεί την διδακτορική της διατριβή στο Τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας - Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με αντικείμενο τις διαπροσωπικές σχέσεις και το ερωτικό συναίσθημα των μεταναστών στα πλαίσια της διεθνικής τους κινητικότητας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε ζητήματα μετανάστευσης και υποκειμενικότητας, φύλου, σεξουαλικότητας και νεανικής κουλτούρας.

Ποθητή Χαντζαρούλα

Η Ποθητή Χαντζαρούλα είναι λέκτορας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στην Ιστορία και τον Πολιτισμό στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ίδρυμα της Φλωρεντίας με τίτλο “The Making of Subordination: Domestic Servants in Greece, 1920-1945” (2002). Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα και οι δημοσιεύσεις της αφορούν την ιστορία και θεωρία του φύλου, την ιστορία της κοινωνικής πολιτικής και της παιδικής εργασίας. Στις δημοσιεύσεις της περιλαμβάνονται: “Perceptions of Work in Albanian Immigrants’ Testimonies and the Structure of Domestic Work in Greece” στο Helma Lutz (επιμ.), Migration and Domestic Work: A European Perspective on a Global Theme, Ashgate/Aldershot (υπό έκδοση 2007), «Ιστορία του φύλου και αλλαγή παραδείγματος στην ιστοριογραφία». Σύγχρονα Θέματα (2006) 94, 43-49, “The Dynamics of the Mistress-Servant Relationship” στο Antoinette Fauve-Chamoux (επιμ.), Domestic service and the formation of the European identity. Peter Lang, 2005.


Τεχνικό προσωπικό

Ανθή Τσιρογιάννη
[.jpg, 7kB]

Η Ανθή Τσιρογιάννη γεννήθηκε το 1978. Σπούδασε Θεολογία στο πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 2003 εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ως υπεύθυνη του Εργαστηρίου Ιστορίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας. Ασχολείται με την διοικητική και οικονομική διαχείριση ερευνητικών προγραμμάτων.

Θέμης Ντάλλας
[.jpg, 7kB]

Ο Θέμης Ντάλλας γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1967. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Πατρών, όπου εκπόνησε και τη διδακτορική του διατριβή στην Υπολογιστική Αστροφυσική. Έχει δημοσιεύσει 8 εργασίες σε διεθνή περιοδικά ή συνέδρια. Κατέχει θέση ΕΕΔΙΠ στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας από το 2004.
Από το 1997 ασχολείται επαγγελματικά με την κατασκευή κόμβων στο διαδίκτυο. Έχει υλοποιήσει περισσότερους από 110 κόμβους στο διαδίκτυο. Πέρα από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει υλοποιήσει -μεταξύ άλλων- έργα για τον το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας Βόλου, τον Αθήνα 2004, και πολλές εταιρίες εισαγωγής και εμπορίας αυτοκινήτων.